Τι είναι το Tae Kwon Do

Το Tae kwon do είναι η πιο δημοφιλής κορεάτικη και το εθνικό σπορ της Κορέας. Είναι από τις πιο διαδεδομένες πολεμικές τέχνες παγκοσμίως και από το 2000 έγινε επίσημο Ολυμπιακό άθλημα. Βασική αρχή του Tae kwon do είναι η πειθαρχία και η αυτοσυγκέντρωση, οι οποίες βοηθούν το άτομο να αποδώσει σωματικά, γι αυτό και καλλιεργούνται συνεχώς στην προπόνηση από αυτούς που ασκούν το άθλημα. Αν και το Tae kwon do διδάσκει και τη χρήση χεριών στη μάχη, τόσο ως μέσο άμυνας όσο και επίθεσης εν τούτοις είναι μια πολεμική που βασίζεται στις κλωτσιές και γι αυτό είναι από τις ιδανικές πολεμικές τέχνες για όσους έχουν ευλυγισία και όχι δύναμη.

 

Tae kwon do - Logo“Tae” “Kwon” “Do.” Μια λέξη στα Κορεάτικα, τρεις λέξεις στ’ Αγγλικά. “Tae” σημαίνει “πόδι” , “Kwon” σημαίνει “γροθιά” και “Do” σημαίνει ” φιλοσοφία, μέθοδος, τέχνη”. Σαν φιλοσοφία, το Tae kwon do σημαίνει “ο σωστός τρόπος να χρησιμοποιείς όλα τα μέλη του σώματος για να σταματήσεις μια μάχη και να προσπαθήσεις να χτίσεις έναν καλύτερο και πιο ειρηνικό κόσμο“.

 

Tae kwon do - Double Kick

Με μια ιστορία που κρατάει 5.000 χρόνια και μορφές που αλλάζουν ανά τους αιώνες, όπως Subak, Taekkyon, Sunbae και Hwarangdo, το άθλημα ξεκίνησε στην Κορέα ως μια αμυντική πολεμική τέχνη χωρίς τη χρήση όπλων. Η εξέλιξη των μορφών αυτών μας οδήγησε στο σημερινό Τae kwon do. Μάλιστα, στην περίοδο της βασιλείας του Shilla, είχε μετατραπεί στην βάση, στην «σπονδυλική στήλη» του Hwarangdo που σκοπό είχε την δημιουργία ηγετών της χώρας.

Στις μέρες μας μοιάζει με τις πολεμικές τέχνες άλλων ασιατικών χωρών, αφού στην εξέλιξή του έχει δεχθεί επιρροές από τις τέχνες των κρατών που περιβάλλουν την Κορέα, όπως την Ιαπωνία και την Κίνα!

 

Tae kwon do

Την ίδια ώρα όμως διαφέρει και αρκετά. Πρώτα απ’ όλα το tae kwon do είναι τρόπος ζωής. Πρόκειται για ένα πολύ δυναμικό άθλημα με κινήσεις που απαιτούν δεξιότητα κυρίως στα πόδια.
Αυτό που απαιτεί όμως κυρίως η συγκεκριμένη πολεμική τέχνη είναι εκτός απ’ την καλή φυσική κατάσταση και ισορροπία στην ψυχολογία. Όσο για τη σωματική άσκηση απαιτείται συνδυασμός κινήσεων όλων των μυϊκών ομάδων αλλά και του μυαλού. Βασικές τεχνικές επίθεσης και τεχνικές αυτοάμυνας (Hosinsul), είναι η αρχή της εκμάθησης αυτής της τέχνης. Σημαντικό ρόλο όμως παίζει κι η αναπνοή. Πριν και κατά τη διάρκεια της επίθεσης, η αναπνοή συνδυάζεται με τον ήχο (Kihap) που απελευθερώνει την ενέργεια που έχει μέσα του ο αθλητής.

Το Tae kwon do χωρίζεται σε τομείς, τεχνικές

Μονομαχία – Kyorugi

Είναι ο αγωνιστικός τομέας κι η πιο δημοφιλής ειδικότητα. Εδώ χρησιμοποιούνται όλες οι τεχνικές απόκρουσης του αντιπάλου που έχει μάθει ο αθλούμενος στις προπονήσεις.

Τα Poomsae

Είναι σειρές συνδυασμένων βασικών τεχνικών, με αυξανόμενο βαθμό πολυπλοκότητας και δυσκολίας που αντιστοιχούν σε διαφορετικά επίπεδα δεξιοτεχνίας.

Οι τεχνικές του σπασίματος – Kyokpa

Είναι μια ακόμη ειδικότητα. Σε αυτήν την περίπτωση ο αθλούμενος καλείται σε ελάχιστα δευτερόλεπτα να συγκεντρωθεί, να ελέγξει τη δύναμή του και να σπάσει ένα ξύλο, επιστρατεύοντας όλες τις ασκήσεις που έχει διδαχθεί.

Scroll Up