Yoga

Α.Σ. Έκρηξη Πατρών - YogaΗ yoga είναι μια αρχαία φιλοσοφία για τη ζωή όπως επίσης και ένα σύστημα ασκήσεων που ενθαρρύνει και ενδυναμώνει την ένωση του σώματος, του νου και του πνεύματος. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένας πολύ σύντομος ορισμός του τι είναι η yoga.Α.Σ. Έκρηξη Πατρών - Ο συμβολισμός της Yoga

H ετυμολογία της λέξης yoga πηγάζει από τη λέξη »yug» όπου στα σανσκριτικά σημαίνει »ένωση». Έτσι λοιπόν γιόγκα σημαίνει συνένωση,  συνύπαρξηένωση. Αυτός που εξασκείται πάνω στη γιόγκα ονομάζεται Γιόγκι (Yogi) ή Γιογκίνι (Yogini) για τη γυναίκα.Ο εννοιολογικός ορισμός της αναφέρεται στην ένωση του σώματος με την αναπνοή, της αναπνοής με τον νου και του νου με το πνεύμα. Ο απώτερος σκοπός της άσκησης yoga είναι να επιτύχουμε μια κατάσταση ισορροπίας και αρμονίας μεταξύ σώματος και νου, η οποία κατάσταση θα μας επιτρέψει την ένωση με τον Πραγματικό Εαυτό μας.

Υπάρχουν στοιχεία ότι η yoga εξασκήθηκε έως και 5.000 χρόνια πριν, αν και η πρώτη γραπτή περιγραφή βρέθηκε στα κείμενα ‘Yoga Sutras’ του Patanjali -φιλόσοφος, γιατρός και ενασκούμενος στη yoga- που υπολογίζεται ότι έζησε ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο αιώνα Μ.Χ. . Στις ‘Yoga Sutras’ ο Patanjali περιγράφει ένα μονοπάτι προς την πνευματική φώτιση που αποτελείται από 8 μέρη. Πρόκειται για τις οκτώ σειρές κανόνων πειθαρχίας στη γιόγκα ή οκταπλό μονοπάτι της γιόγκα και είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στη φιλοσοφία της γιόγκα.

  • Yamas: Είναι ηθικοί φραγμοί και αφορούν τον έλεγχο των πράξεων, των σκέψεων και των συναισθημάτων μας. Μας ενθαρρύνουν να μην βιαιοπραγούμε σε όλες τις μορφές (ahimsa), να είμαστε ειλικρινείς (satya), να αποφεύγουμε την κλοπή (asteya), να μην είμαστε πλεονέκτες (brahmacharya) και άπληστοι (Aparigraha).
  • Niyamas: Σημαίνει κανόνας ή νόμος και ενσωματώνει την πειθαρχία και την πνευματική καλλιέργεια στις πράξεις μας απέναντι στον εαυτό μας μέσω πέντε αρετών, που αφορούν την τήρηση της αγνότητας (Saucha), της απλότητας (Santosha), της μελέτης (Swadhyyaya), της αφοσίωσης (Ταpas) και της υπέρβασης του Εγώ (Ishvarapranidhana).
  • Asanas: Οι στάσεις – ασκήσεις στη γιόγκα.
  • Pranayama: Οι αναπνευστικές ασκήσεις που ελέγχουν τη ζωτική μας ενέργεια (prana).
  • Pratyahara: Στροφή των αισθήσεων προς τα μέσα και αποδέσμευση από τις αισθήσεις του υλικού κόσμου.
  • Dharana: Η συγκέντρωση του νου σε ένα σημείο – η ικανότητα να κατευθύνεις τον νου προς ένα αντικείμενο και να τον κρατάς προσκολλημένο σε αυτό.
  • Dhyana: Διαλογισμός, κατά τον οποίο ο νους εστιάζεται σε ένα σημείο.
  • Samadhi: Ένωση με τον πυρήνα της ύπαρξης, την ψυχή. Μια κατάσταση φώτισης που μοιάζει με έκσταση, οι περιπλανήσεις του νου εξουδετερώνονται, ο γιόγκι αποκτά τον έλεγχο του νου και οι σκέψεις ηρεμούν.

Πολύ αργότερα γύρω στο 16ο-17ο αιώνα δημιουργήθηκε ένα σύστημα yoga το οποίο συμπεριλαμβάνει, καθαρισμό του σώματος από τις τοξίνες, στάσεις του σώματος (asanas), τεχνικές ελέγχου της αναπνοής και διαλογισμού. Αυτό το σύστημα είναι γνωστό στη Δύση ως Hatha Yoga, και είναι το πλέον διαδεδομένο σύστημα yoga στους ενασκούμενους αλλά και η βάση, τουλάχιστον όσον αφορά τις στάσεις του σώματος, για όλα τα συστήματα yoga που ακολούθησαν.

Ένας από τους μεγαλύτερους Γιόγκι ήταν ο Παραμαχάνσα Γιογκανάντα που γεννήθηκε στην Ινδία στα τέλη του 19ου αιώνα. Μαθητής του Σρι Γουκτεσβάρ διέδωσε το μήνυμα της Γιόγκα στην Αμερική και από εκεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο γνωστός Ινδός σοφός Πατάντζαλι, ο οποίος συστηματοποίησε τις μέχρι τότε προφορικά μεταδιδόμενες γνώσεις για τη γιόγκα συγγράφοντας τους περίφημους “αφορισμούς”, θεωρεί ότι γιόγκα είναι η συγκράτηση του νου από το να σχηματίζει “κυματισμούς”, δηλαδή σκέψεις.

Βασική τεχνική για την πραγμάτωση στη γιόγκα είναι ο διαλογισμός. Κάτι το οποίο συχνά παραβλέπεται από σύγχρονους ασκούμενους στη γιόγκα είναι η παράλληλη εργασία για την ηθική τελείωση του ανθρώπου, ανάγκη την οποία επισημαίνει και ο ίδιος ο Πατάντζαλι.

Α.Σ. Έκρηξη Πατρών - YogaΤα οφέλη της γιόγκα είναι ψυχοσωματικά, καθώς αποτελεί μέθοδο εσωτερικής εξερεύνησης, η οποία αναγνωρίζει την αλληλεξάρτηση του σώματος με το νου, και επιφέρει αρμονία σε όλες τις ανθρώπινες υποστάσεις, στη σωματική, τη διανοητική – συναισθηματική, την πνευματική.

Αν εξασκείσαι στη yoga ο αυτοσεβασμός θα είναι υψηλός. Είναι σημαντικό να κερδίζουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση εσωτερικά αλλά και εξωτερικά, ώστε να αντικρίζουμε τους άλλους και τον εαυτό μας με περισσότερη θετική διάθεση. Αν χρειαζόμαστε χρόνο για να ηρεμήσουμε και να αφήσουμε τις διάφορες ευθύνες που έχουμε αναλάβει για λίγο στην άκρη, η yoga θα μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε, να βελτιώσουμε τη συγκέντρωση και να ενισχύσουμε την δημιουργικότητα μας. Η yoga μας βοηθά να σκεφτόμαστε πιο θετικά, μακριά από όλες τις ανησυχίες.

Scroll Up